Ο Ιερός Ναός Αγίων Αναργύρων

Ο Ιερός Ναός των Αγ. Αναργύρων Κοκκίνη Χάνι χτίσθηκε με δαπάνη του Αρχιμανδρίτου Καλλινίκου Δασκαλάκη, Ηγουμένου της Ι. Μονής Αγ. Ιωάννου Θεολόγου Ανωπόλεως , το έτος 1933.
Το  1938 ο Ναός εγκαινιάστηκε και αποτελούσε εξωκλήσι της προαναφερομένης Ι. Μονής ενώ ταυτόχρονα εξυπηρετούσε και ποιμαντικές ανάγκες των λιγοστών κατοίκων της περιοχής αφού στην περιοχή δεν υπήρχε άλλος ναός ή εξωκλήσι.
Το 1963 με την απόφαση του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κυρού Ευγενίου για ίδρυση Ενορίας στην περιοχή Κοκκίνη Χάνι, ο μικρός Ναός γίνεται  ενοριακός .
Με πρωτοβουλία του πρώτου τακτικού εφημερίου Αρχιμ. Γρηγορίου Ασπετάκη, Ηγουμένου της Ι. Μ. Αγ. Ιωάννου Θεολόγου Ανωπόλεως,  διευρύνθηκε ο αύλειος χώρος του Ι. Ναού από τη Βόρεια πλευρά με αποδοχή ενός οικοπέδου που προσέφεραν οι Χριστόδουλος και Μαρία Χατζάκη. Στο χώρο αυτό οικοδομήθηκαν δυο δωμάτια τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως σχολείο από το 1963 μέχρι το 1990.
Το 1968-1970 λόγω της αύξησης των μονίμων κατοίκων της περιοχής δημιουργήθηκε η ανάγκη επέκτασης του αρχικού Ναού  προς τα δυτικά  μέχρι το δρόμο και ανακαίνισης αυτού.
Προστέθηκαν το μαρμάρινο δάπεδο, το καμπαναριό, οι πολυέλαιοι, έγινε επικεράμωση ενώ παράλληλα έγινε αποδοχή της δωρεάς ενός μικρού αύλειου χώρου ανατολικά το οποίο προσέφερε ο κ. Ιωάννης Τσαγκαράκης.
Το  1994 άρχισαν οι Τοιχογραφίες στον Ι. Ναό Αγ. Αναργύρων   (έργο του κ. Αντ. Ξυδάκη), ενώ παράλληλα πραγματοποιείται  και ο καλλωπισμός του Ναού  εξωτερικά (πέτρινη επένδυση).
Σήμερα ο Ι. Ναός των Αγ. Αναργύρων κοσμεί την Ενορία μας ενώ στις πανηγύρεις του (1 Ιουλίου και 1 Νοεμβρίου) προσέρχονται πλήθη πιστών για να λάβουν την Χάρη και τη Βοήθεια των Αγίων.


Εκτύπωση   Email